logo Dogsisny

Vad är tjusningen med Nose work?

Många av mina hundvänner har inte alls förstått tjusningen med Nose work. Man har kanske testat lite i en urvalsbana eller med kartonger och inte alls blivit ”biten” av sporten. En del tycker att det verkar vansinnigt lätt och ser inte utmaningen i att söka efter eukalyptushydrolat.

Denna texten är till er, jag tänkte försöka förklara varför jag tycker det är kul och viktigt att träna Nose work med hunden. Ni får läsa texten med en viss glimt i ögat, för det är klart att det är uppenbart för en frälst att se ljuset!

Min bakgrund inom hundsport är lång, jag började för 20 år sedan. Då var det agility och tävlingslydnad jag framförallt tävlade och tränade. Under åren har jag även tränat och tävlat i bruks (spår), rallylydnad och utställning. Jag har även testat på juniorhandling (många år sedan nu), lure coursing, viltspår, sök och freestyle. Så jag har testat många hundsporter, inte alla men en del. Jag gillar att köra det som jag tror mina hundar kan passa i/gilla själva.

Så varför Nose work? Jag tror bestämt att alla hundar mår bra av att jobba med nosen. Jag tror också att ju mer lydnad, agility och rally som vi kör med hunden desto viktigare är det att köra något där hunden får vara ”chef” och något som inte sliter på hunden fysiskt. För även om vi jobbar med belöningsbaserad träning så är det vi som människor som bestämmer kriterierna och träningen kan bli en aningen ”onaturlig”. Med onaturliga menar jag ex att gå fot i flera minuter i en bestämd position är ett ganska onaturligt beteende, så klart inget hunden dör av men jag tror att nosarbete kan vara ett bra komplement till just lydnad, rally och agility som inte innehåller något nosarbete. I lydnaden kör man för visso vittringen men det är en liten del av innehållet i sporten.

Så tillbaka till Nose work, vad är tjusningen?

Jag ska erkänna att jag i början inte heller tyckte att Nose work var jättekul att träna. Visst mina hundar älskade det men jag fick inte riktigt uppfyllt mitt nördiga behov av att analysera och gotta ner mig i detaljer. Att sätta upp en gömma med doft och sen låta min hund hitta var inte jättespännande, jag visste ju var gömman satt och Vilde tog ofta den snabbt och sen var det liksom klart. MEN ju mer vi tränat Nose work desto mer detaljer hittar jag att jobba med. Det är så mycket mer än att bara sätta en gömma och sen söka.

Nose work som tävlingsform är bland det mest spännande jag gjort. Man har inte en aning om hur tävlingsområdet ska se ut när man åker hemifrån eller vilka svårigheter man kan stöta på. Jag är också barnsligt förtjust i att Vilde och jag måste arbeta som ett team och att jag måste läsa av han och kunna se när han hittar doft. I kombination med nerver och tidspress gäller det att lita på sin hund, love it!
Just nerver och tidspress tror jag är det som ställer till det mest för många ekipage. Man gör inte som man brukar göra på träning, antingen blir man helt passiv i söket eller så försöker man styra hunden för mycket. En svår balansgång, min tanke är att det är min uppgift att få Vilde i rätt aktivitetsnivå innan start, men när jag väl har släppt han på startlinjen är det han som sköter jobbet!

Så sammanfattningsvis, grejen med Nose work är att kunna läsa sin hund, att låta hunden ta kommandot och att lita på sin hunds förmåga.

Sugen på att testa Nose work, välkommen att boka en lektion;
Mail: dogsis.sara@gmail.com