Läsvärda artiklar för hundägare.
Träning- och tävlingsvila - viktigt för en aktiv hund,
Efter en lång tränings- och tävlingssäsong behöver hunden vila.
Åtta veckors sammanhållande vila rekommenderar jag alla mina kunder som tränar och tävlar aktivt med sin hund.
Under vilan får hundens kropp tid på sig för att återhämta sig och eventuella spänningar kan läka ut.
Hunden ska få vila från all fysisk träning och aktiveras genom långa promenader och exempelvis spår, nose work eller annan träning som inte är fysiskt krävande.
När viloperioden är över väntar ca två månader med uppträning innan det är dags att ge sig ut på tävlingsbanorna igen.
Passa även på att få din hund genomgången efter en säsong för att kunna hjälpa till med eventuell rehab hemma. Likaså innan man sätter igång sin hund inför kommande säsong.
Vi vill att våra hundar ska hålla i många år, genom detta upplägg sparar vi på våra hundar och får förhoppningsvis många härliga tävling- och träningsår tillsammans!
Skrivet av:
Eleonor Mohlin
Att tänka på i snön,
Många hundar älskar snö. ❄
Självklart ska hundarna få springa och busa i snön, men det finns några enkla saker man då bör tänka på:
- Värma upp hunden innan den springer lös i snön. Ca. 15 minuters promenad i raskt tempo sätter igång cirkulationen i hela hundens kropp, aktiverar skyddsreflexerna (muskel-och senspolar) som finns i muskulatur och senor för att förebygga att en muskel och sena töjs ut för mycket. Att springa lös i mjukt underlag medför en större skaderisk då hundarna lätt kan halka/felbedöma ett språng och skada en muskel, sena och/eller ett ligament. Är hunden uppvärmd minskar risken.
- Har din hund problem med tår/böjsenor? Ta det då försiktigt med er vistelse i snön. Hundarna får jobba mycket med sina tår när de promenerar i snön, har de redan problem blir de lätt överansträngda.
- Du kan också utnyttja snön och passa på att fysträna din hund.
Det gör du enkelt genom att ha din hund kopplad och promenera med hunden i skritt i snön. Då ökar motståndet i varje steg och eftersom skritt inte är en gångart hundarna gärna väljer frivilligt aktiveras andra muskelfibrer som inte är vana vid att jobba.
- Tänk även på att gå av din hund efter aktivitet. Ca. 15 minuters promenad där tempot dras ner successivt transporterar bort slaggprodukter och förebygger strama muskler.
Ha det så roligt med din bästa vän i snön! ❄
Skrivet av:
Eleonor Mohlin
Hundens muskulatur,
Man kan förenklat säga att hundens muskulatur är indelad i två muskelfibrer. Typ 1 och typ 2.
- Typ 1, är uthålliga och kopplas på vid lågintensivt arbete, exempelvis promenader och lättare jogging.
- Typ 2, är snabba och explosiva och kopplas på vid mer intensiv träning, exempelvis intervaller och inkallning.
Alla raser har båda typer av muskelfibrer men olika mycket. En jakthund har många av typ 1 fibrerna, de ska kunna vara uthålliga och springa en hel dag i skogen. En Greyhound har mycket av typ 2, de ska kunna springa väldigt fort och explosivt under en kort tid.
Muskelfibrerna ökar endast i omfång, inte i antal. När man styrketränar är det den enskilda fibern som blir större.
När man fystränar en hund är det därför viktigt med varierad träning så båda muskelfibrerna tränas och ökar i omfång. Det är både viktigt med lågintensiv och explosiv träning. Att ta hänsyn till vilka muskelgrupper en specifik individ behöver bygga upp är också viktigt.
Skrivet av:
Eleonor Mohlin
Kroppskontroll,
Att träna kroppskontroll med sin hund är både bra träning och väldigt roligt!
Att lära hunden bli medveten om sin kropp förebygger skador och tränar hundens muskler, senor och ligament. Det förbättrar även samspelet mellan nervsystemet och muskulaturen vilket kan vara till stor hjälp vid eventuellt felsteg och/eller felbedömning i en rörelse.
Exempelvis kan man träna sin hund på en peanutboll.
Börja med att lära hunden stå stilla med alla tassar. För sedan med hjälp av en godis hundens huvud i olika riktningar. Hundens tränar då framför allt sina stabiliseringsmuskler och magmuskler.
Detta är perfekt träning för att öka prestationen i någon hundsport eller om man "bara" vill ha en stark och hållbar hund.
Skrivet av:
Eleonor Mohlin



